Кулінарна академія «Фрекен Бок» ділиться рецептами салатів

 

Памятаєте кумедну «домомучительницу» із казки про Малюка і Карлсона?  Так несправедливо називав її «в міру товстенький чоловік у самому розквіті сил», а потім виявилося, що фрекен Бок – чудова господиня, яка вміє смачно готувати, і … врешті-решт її запросили на кулінарну передачу на телебачення!

Коли ми запросили відому в Узині людину і гарну господиню дати інтерв’ю для сторінки «Хоббі» на нашому сайті, вона побажала тимчасово приховати своє справжнє ім’я і з усмішкою назвалася «фрекен Бок». Отже, будемо притримуватися обраного псевдоніму.

-         Фрекен Бок, скажіть, будь ласка, що для Вас приготування страв: тяжкий обовязок, звичайна справа чи можливість творчості?

-         Це велике задоволення, якщо є час і є для кого готувати. Мої рідні, для яких я стараюся, завжди мені вдячні. І таке ставлення до мене і моїх страв дає мені натхнення творити далі. Я завжди хочу здивувати гостей. І мені це вдається.

-         Звідки походить Ваше захоплення кулінарією?

-         Усе почалося з дитинства. Моя бабуся пережила війну, голодомори. І вона з нічого могла приготувати дуже смачні страви. Тоді не було газу, бабуся влітку готувала надворі, вона ніколи нас, дітей, не відштовхувала від себе, а навпаки, повчала: «Дивись, я зараз покладу в борщ це чи це». І все, що вона готувала, мало незабутній смак. Ось так уже років у 5 я мріяла зварити смачний обід. Одного разу був такий кумедний випадок: мати пішла на роботу, а я вирішила її порадувати обідом. Поставила на плиту картоплю, а от води забула налити. Картопля не зварилася, а спеклася. Такий от перший самостійно приготовлений обід! А ще я любила ходити до однієї подруги, у неї вдома вдень нікого не було, і ми могли робити все, що заманеться, а  хотілося нам експериментувати зі стравами. От ми кришили продукти: яйця, хліб, іще там щось, а потім їли. Інколи смачно виходило, а інколи таке накришимо, що доводилося викидати.

-         Що саме Ви полюбляєте готувати найбільше?

-         Я люблю готувати все. Зізнаюся лише, що з дріжджового тіста печу рідко, бо немає справжньої печі, а в печі пиріжки смачніші.

-         Давно існує вислів, що кожна жінка з нічого може зробити 3 речі: капелюшок, салат і сварку. Капелюшки і сварки не є темою нашої кулінарної академії. А от щодо салатів? Скільки рецептів салатів Ви маєте?

-         Не рахувала. У мене є кулінарна книга, я туди записую рецепти, що почула від людей, на кулінарних телевізійних передачах. Пробую приготувати, а потім червоною ручкою дописую: «Додати те і те». Так зявляються  удосконалені, тепер уже свої страви. Особливо багато творчості можна вкласти саме в приготування салатів.

-         Чи є у Вас, фрекен Бок, власні спостереження, правила щодо приготування салатів?

-         Можу поділитися такими спостереженнями: для смачних і здорових салатів краще використовувати власноруч приготовлений майонез, брати оливкову олію. Для будь-якої страви важливим є її оформлення, прикрашення, тож потрібно приділяти цьому увагу.

-         Які поради Ви могли б дати господиням?

-         Щоб ваша кулінарія приносила задоволення вам і гостям, готуйте завжди з любовю, з хорошим настроєм.

-         А тепер запросіть нас, будь ласка, на кухню!

-         Із задоволенням поділюся власними рецептами салатів, а коли-небудь й рецептами інших страв, бо сподіваюся на наступні зустрічі! Я часто роблю різні салати на основі корейської моркви. Тож спочатку зробіть її за таким рецептом:

1 кг моркви потерти .

В окремому посуді змішати

2 столові ложки цукру,

 4-5 столових ложок оцту,

1 чайну ложку солі,

1 головку часнику (подушити в часничниці),

1 чайну ложку чорного перцю,

0,5 стакана олії,

3 лаврові листки.

Цей маринад вилити в моркву, помяти (можна руками) і скласти в посуд для зберігання. До речі, за таким же рецептом можна зробити і корейський буряк. Маринад такий само, а замість моркви слід натерти червоний буряк.

-         На основі такої корейської моркви ви робите безліч салатів. Наведіть декілька прикладів, будь ласка.

-         Рецепт №1. Берете готову вже корейську моркву,   додаєте червону або білу квасолю «Бондюель» із банки (квасолю слід промити від маринаду), заправляєте майонезом «Європейський». 

Рецепт №2.   Готової корейської моркви – 300 г,   варене куряче м'ясо (грудка) – 1 шт., твердий або плавлений сир, потертий на дрібній тертці, – 100г, яйця варені – 6 шт. Заправити салат майонезом «Європейський». Викласти гіркою в посудину, прикрасити.

Рецепт №3.  До салату входять корейська морква, корейський буряк, грецький горіх, мякий чорнослив, копчена ковбаса або копчена курка, варені яйця. Усі складові класти за смаком, але в розумних пропорціях. Заправити салат майонезом, затерти зверху твердим сиром.

-         Я вже відчуваю,  що   більшість   господинь   вирішили   скористатися   Вашими

      рецептами  цього  ж  вечора!  Але  у  фрекен Бок  є  рецепти  не  лише  на  основі

      корейської моркви…

-         Хочу  запропонувати  декілька  рецептів  на  основі  маринованої  цибулі.  Для  цих салатів  слід  заздалегідь  приготувати  цибулю  за  таким рецептом: нарізати цибулю кільцями або дрібно (на власний розсуд) і покласти її в посудину. Залити кипятком на 20  хвилин.  Після цього  злити воду,  а  цибулю  посолити,  додати  трохи  цукру, помяти (можна руками), залити водою з оцтом у пропорції 1:1 і залишити на деякий час (можна на ніч). На основі такої цибулі готую салати.

      Рецепт № 1. Салат «Сімейний».

У посудину покласти шар маринованої цибулі,

помазати майонезом,

шар порізаної довгими тонкими шматочками шинки,

помазати майонезом,

шар натертої вареної «в мундирі» картоплі,

помазати майонезом,

шар варених натертих яєць,

помазати майонезом,

шар натертого твердого сиру.

За бажанням усі шари можна повторити. Зверху салат затерти сиром і прикрасити

          зеленню.

Рецепт  №2.  Мариновану  цибулю  змішати  зі  шматочками  соленої  риби  (філе оселедця, або скумбрії, або осетра), додати 1 натертий варений червоний буряк, 2-3 варені яйця, 1 натерту варену морквину, квасолю «Верес». Заправити салат  майонезом «Європейський». Викласти у форму, затерти зверху сиром.

Рецепт №3. На 300 г філе слабосоленої риби потрібно 200 г зеленого горошку, 1 натерта варена морквина, 1 порізаний свіжий болгарський перець, 1 шт. маринованої цибулі, сік ½ лимона, яким слід полити листя салату, 1 банка покришених зелених маслин з начинкою анчоусами. Солити за смаком. Заправити салат сметаною або майонезом. Прикрасити.

-         Що Ви можете порадити жінкам, які стежать за своєю фігурою?

-         Пропоную рецепт салату «Молодильний». Він підходить усім, хто хоче схуднути, оздоровитися.

На дрібній тертці потерти 1 сирий червоний буряк, полити його соком 1-2 лимонів, щоб не втрачався колір. Додати дрібно порізані білокачанну і цвітну капусту,  1 невелику терту чорну редьку та 5-6 редисок, тертий же свіжий огірок, яблуко кисле зелене, корінь сельдерея, жменьку горіхів. Салат підсолити, додати 1 чайну ложку цукру, заправити оливковою олією. Зверху прикрасити петрушкою і кропом.

-         А який рецепт стане останнім «акордом» сьогоднішньої гами салатів?

-         Нехай це буде салат з вареною печінкою. Тож потріть на тертці варену печінку. Окремо поріжте дрібними брусочками моркву і підсмажте її на вершковому маслі, так же підсмажте цибулю, потім разом змішайте моркву, печінку і цибулю й ще трохи підсмажте. Коли суміш прохолоне, додайте трішки зеленого горошку і кукурудзи, 50 г тертого твердого сиру. Заправте салат майонезом. Смачного!

-         Дякуємо Вам, шановна Фрекен Бок, і сподіваємося на нові зустрічі, особливо напередодні зимових свят.

 

До списку статей